• Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

OPOZORILO

Gripa

V času epidemije svetujemo, da se izogibate množičnih prireditev, prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, uživate zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vitamina C in skrbite za svojo fizično in psihično kondicijo.

Gripa

V času epidemije svetujemo, da se izogibate množičnih prireditev, prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, uživate zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vitamina C in skrbite za svojo fizično in psihično kondicijo.

Gripa je infekcijska bolezen, ki poteka v epidemijah. Povzroča jo virus gripe, ki se hitro spreminja. Nove genetske rekombinante virusa nastanejo, ko se oseba istočasno okuži z dvema ali več različnimi sevi virusa (en sev od človeka, drugi od živali). Tako nastali virus ima lastnosti obeh sevov in je lahko povzročitelj pandemije. Gripa je bolezen, ki se prenaša kapljično in s kontaktom. Bolezen se običajno začne nenadoma z visoko temperaturo (nad 38 stopinj), splošno utrujenostjo, bolečinami v mišicah, kašljem in drugimi znaki okužbe dihal. Bolezen je lahko tudi povsem asimptomatska. Zbolevajo vse starostne skupine prebivalstva. Ogroženi so zlasti dojenčki in starejši, pri katerih se pogosteje kot zaplet bolezni pojavljata pljučnica in vnetje srednjega ušesa. Okužba vpliva tudi na potek kroničnih bolezni.

V času epidemije svetujemo, da se izogibanje množičnih prireditev, prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, uživanje zdrave prehrane, ki vsebuje veliko vitamina C in skrb za ustrezno fizično in psihično kondicijo.

Bolniki naj ostanejo doma, uživajo veliko tekočine z dodatkom vitaminov. Bolečine jim lajšamo z sredstvi proti bolečinam. temeljito in pogosto naj si umivajo roke. Pri kihanju ali kašljanju naj si usta pokrijejo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali pa naj kihajo/kašljajo v rokav. V primeru poslabšanja ali daljšega febrilnega stanja, pa naj se posvetujejo ali pa obiščejo osebnega zdravnika.

Edina učinkovita zaščita pred gripo je pravočasno cepljenje. Cepivo je mrtvo inaktivirano in vsebuje dva tipa virusa A in dva virusa tipa B. Cepivo je varno, zaščita je kratkotrajna, zato je potrebno cepljenje vsako leto obnoviti. Otroci, ki so cepljeni prvič dobijo dva odmerka cepiva v razmiku enega meseca. Otroci, ki so se že cepili in odrasli pa prejmejo en odmerek. Priporočamo, da se cepijo vsi starejši od 65 let, kronični bolniki, majhni otroci (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice in njihovi družinski člani. Pomembno je, da se cepijo tudi vsi zdravstveni delavci.

V sezoni 2018/19 bo na voljo cepivo, ki vključuje 4 antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih SZO krožili v prihajajoči sezoni ( A (H1N1), A (H3N2), B/Colorado/06/2017 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013(Yamagata)). To so virusi, ki tudi običajno krožijo v našem okolju.

Vsem kroničnim bolnikom in starejšim od 65 let priporočamo sočasno cepljenje proti okužbi s pnevmokokom.

Več vsebin najdete na spletni povezavi NIJZ http://www.nijz.si/sl/gripa-0

Pripravila:
Prim. Lilijana Besednjak Kocijančič, dr. med., spec. pediater,
Strokovna vodja Zavoda
september 2018

preventivni programi