Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

OD LETOŠNJEGA ŠOLSKEGA LETA BREZPLAČNO CEPLJENJE PROTI HPV TUDI ZA FANTE V 1. IN 3. LETNIKU SREDNJE ŠOLE

datum: 07.09.2023

kategorija: Novice

Večina spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži z virusom HPV.
Cepljenje proti HPV se v Sloveniji brezplačno izvaja pri dekletih in fantih ob sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole ter pri fantih ob sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole-3

 

1. Kaj je HPV?

Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi pride v stik večina spolno aktivnih oseb, tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu. Po podatkih mednarodnega referenčnega centra za HPV poznamo več kot 200 različnih genotipov, od tega približno 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil, zadnjika in ustnega dela žrela. Okužba s HPV v večini primerov poteka brez simptomov ali znakov, lahko pa privede do nastanka predrakavih ter rakavih sprememb. HPV so glavni vzrok za nastanek genitalnih bradavic in raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov in papilomov grla, tako pri moških kot pri ženskah.

hpv_letak2023 (1)

2. Kako se HPV prenaša in kako pogoste so okužbe s HPV?

HPV se prenašajo s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni). Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe in večina spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV.

3. Kako je z okužbo s HPV pri moških in zakaj je pomembno, da se cepijo tudi fantje?

Okužba s HPV lahko pri moških povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice. Cepljenje fantov proti okužbam s HPV lahko zmanjša pojavljanje teh obolenj. Ker so moški tudi prenašalci okužbe s HPV, pa lahko cepljenje posredno vpliva tudi na zmanjšanje pojavljanja raka materničnega vratu in drugih s HPV povezanih obolenj pri ženskah. Vključitev fantov v nacionalni program cepljenja je pomemben korak k vzpostavitvi kolektivne imunosti proti najpogostejšim genotipom HPV. Klinične raziskave so pokazale, da je cepivo proti HPV imunogeno (sproži odziv imunskega sistema in nastanek protiteles) in varno tudi pri moških ter učinkovito pri preprečevanju predrakavih sprememb zadnjika in genitalnih bradavic, ki so vzročno povezane z določenimi genotipi HPV, tudi pri moških.

hpv_letak2023 (2)

4. Kako poteka cepljenje proti HPV v Sloveniji?

Cepljenje proti HPV se v Sloveniji brezplačno (v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja) izvaja pri dekletih in fantih ob sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole ter pri fantih ob sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole-

Cepljenje proti HPV je možno tudi kasneje, in sicer pri dekletih, ki so obiskovala 6. razred osnovne šole v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (»zamudnice«) ter fantih, ki so obiskovali 6.  razred osnovne šole v šolskem letu 2021/2022 ali kasneje in še niso bili cepljeni (»zamudniki«). ČE se dekleta ali fantje odločijo za cepljenje po 15. letu, privolitev staršev ni potrebna.

 

 

 

Letak HPV dekleta in fantje 2023

 

preventivni programi