Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Dobrodošli v novi pulmološki ambulanti

datum: 02.03.2023

kategorija: Novice

V novogoriškem zdravstvenem domu smo od letošnjega januarja bogatejši za novo pulmološko ambulanto.

V ambulanti se obravnavajo vse akutne in kronične bolezni dihal, rentgenska diagnostika ter vse funkcionalne pljučne in alergološke preiskave (spirometrija, difuzija, pletizmografija, provokacijski testi, alergološka testiranja, itd.). Poleg ambulantnega dela opravljajo tudi slikovno diagnostiko pljuč za potrebe medicine dela, v bližnji prihodnosti pa nameravajo še povečati obseg storitev, med drugim uvesti tudi preiskave motenj dihanja v spanju (smrčanje, prekinitve dihanja med spanjem, itd..).

 

Že ob prihodu v ambulanto, kjer vas bo sprejela prijazna medicinska sestra Kristina Bric, ki je zadolžena za administracijo in vodenje čakalne knjige, začutite prijetno in sproščeno vzdušje, ki veje med zaposlenimi. Zdravnik pulmolog dr. Damjan Birtič najprej določi katere preiskave potrebuje pacient glede na vzrok napotitve, nato pa se le-te izvedejo. Inženir radiologije Primož Uranič opravi rentgensko slikanje pljuč, medicinska sestra pa izvede dihalne ali kožne teste. Na koncu zdravnik odčita rezultate opravljenih raziskav ter pacienta še pregleda. Po končanem celotnem pregledu pacient prejme izvid z vsemi potrebnimi navodili za nadaljnjo obravnavo. Čakalne dobe ambulante so trenutno zelo kratke, oziroma jih praktično ni, na kar je celotna ekipa zelo ponosna.

Pulmološka ambulanta-skupinska slika zaposlenih

Ambulanto boste zaman iskali v prostorih matičnega zdravstvenega doma. Locirana je v VID centru v Kromberku, saj so bili tamkajšnji prostori že predhodno najprimerneje urejeni za izvajanje vseh potrebnih preiskav. Ambulanta deluje vse dni v tednu, urnik si lahko ogledate tukaj.

preventivni programi