Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se!

datum: 13.04.2021

kategorija: Novice

Zakaj se cepiti? So cepiva varna?

Zaščitimo sebe in svoje bližnje pred covidom-19

Covid-19 je poimenovanje za bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, za katerega je značilno, da je zelo nalezljiv in se hitro širi med ljudmi. Bolezen ima lahko težji potek, ki pri 20 odstotkih obolelih zahteva bolnišnično zdravljenje, medtem ko lahko okužbo na druge ljudi prenesejo tudi osebe, ki okužbo prebolevajo brez simptomov in znakov bolezni. Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, najučinkovitejši ukrep za zaščito našega zdravja ter zdravja naših bližnjih pa je cepljenje proti covidu-19. Cepljenje namreč predstavlja najboljšo zaščito pred boleznijo ter težavami, tveganji in posledicami, ki jih prinaša covid-19. Ko bomo na vrsti, se torej cepimo. S tem namreč izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas.

 

NDN_CepimoSe_bener_470x330

 

Varnost in učinkovitost cepiv

Skrb glede varnosti in učinkovitosti cepiv je odveč. Vsa cepiva morajo iti skozi enake, točno določene, postopke testiranja in ocenjevanja, kjer se preverja njihova učinkovitost in varnost, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Resda je bila časovnica strnjena, vendar se je upoštevalo vse pomembne vmesne korake, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se bo nadaljevalo tudi, ko bodo cepiva v splošni uporabi.

 

Spletna stran www.cepimose.si

Ker bo ključnega pomena pri naši odločitvi za cepljenje predvsem naše zaupanje v varnost in učinkovitost cepiva, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja. Najdemo jih lahko na posebni spletni strani, www.cepimose.si, namenjeni tako splošni kot tudi strokovni javnosti, kjer so na enem mestu zbrane vse informacije o cepljenju proti covidu-19.

 

Pomembno je, da za uspešno obvladovanje epidemije stopimo skupaj.

Zato se čim prej nalezimo dobrih navad in se cepimo v čim večjem številu.

 

CepimoSe_zlozenka.pdf

 

preventivni programi