Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Sporočilo pediatrov in šolskih zdravnikov staršem ter učencem ob vrnitvi v šole med epidemijo

datum: 07.01.2021

kategorija: Novice

Srčno vas pozivamo k sodelovanju in odgovornemu ravnanju.

 

Spoštovani starši,

v covid epidemiji smo se znašli na nezavidljivi točki, ko kljub visoki stopnji okužb v populaciji odpiramo šole in vrtce. Večmesečno zaprtje šol namreč resno ogroža celostno zdravje otrok in mladostnikov. Po drugi strani pa se moramo zavedati, da odprtje šol in vrtcev predstavlja zelo veliko tveganje za dodatno širjenje virusa in še večje število obolelih, kar lahko vodi v še večjo družbeno katastrofo. Tudi zdravi odrasli in otroci lahko zelo hudo zbolimo, prav tako ima mnogo otrok doma starejše svojce z visokim tveganjem za hud potek okužbe. Šole lahko ostanejo odprte samo tako, da vsak od nas po svojih najboljših močeh prispeva k temu, da ostanemo zdravi.

 

Zato vas pediatri in šolski zdravniki srčno pozivamo k sodelovanju in odgovornemu ravnanju:

1. Otroci naj v šolo hodijo samo POPOLNOMA zdravi.

2. Še naprej vzdržujte domači »varni mehurček« in se izogibajte zunanjim druženjem ter opravljanju zunanjih nenujnih opravkov.

3. Podučite otroke o varnem druženju v šoli ter o pomembnosti vseh svetovanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Nošenje maske za otroke iz zdravstvenega in socialnega vidika ni škodljivo. Pomembno je, da otroci razumejo svojo pozitivno vlogo pri skrbi za zdravje oseb v njihovi bližini.

4. Prosimo vas, da se ob prvih znakih okužbe testirate na prisotnost okužbe s SARS-CoV-2. Do prejema izvida naj vaš otrok ostane doma, tudi če ne kaže znakov okužbe

5. Prosimo vas, da se takoj, ko boste dobili priložnost, zaščitite s cepljenjem proti okužbi s SARS-CoV2. Pediatri zaupamo, da je cepivo varno in učinkovito, saj poznamo poti izdelave in preizkušanja. Zagotavljamo vam, da se nas je oz. se še bo, velika večina od nas cepila. Prvič v zgodovini imamo moč prekiniti epidemijo in preprečiti njeno neizprosno deročo pot.

 

Denis Baš, dr.med.,spec. ped.

Sekcija za primarno pediatrijo ZZP

Asist.dr. Matjaž Homšak, dr.med.,spec. ped.

Združenje za pediatrijo SZD

dr. Tina Plankar Srovin, dr.med.,spec. ped.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana

 

V prilogah si preberite celotni skupni izjavi pediatrov Sekcije za primarno pediatrijo ZZP, Združenja za pediatrijo SZD in Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana, namenjeno staršem in učencem ter dijakom, ob ponovni vrnitvi v šole med epidemijo.

 

Dopis starši-odpiranje šol-final.pdf

Dopis otroci-odpiranje šol-final.pdf

preventivni programi