Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Koronavirus: Kako naj poteka samoizolacija?

datum: 23.03.2020

kategorija: Novice

Zdravljenje okužbe COVID-19 poteka simptomatsko. Upoštevajte navodila, ki vam jih je posredoval zdravnik ob pregledu/odpustu. Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Vročino si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Obvezno se samoizolirajte od sostanovalcev.

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa (SARS-COV-2) upoštevajte naslednja navodila in priporočila za samoizolacijo: 

 

- Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

- Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat dnevno.

- Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). Spijo naj v ločenih prostorih, skrbijo za higieno rok, prezračevanje in razkuževanje skupnih prostorov in površin.

- Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke.

- Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

- Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.

- Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

- Svoje perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

- Obvezno od zapuščanju stanovanja nosite zaščitno masko. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred morebitno okužbo.

- Za prihod na zdravniški pregled si uredite prevoz in ne koristite javnih prometnih sredstev (avtobusov, vlakov, taksijev).

 

V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z izbranim osebnim zdravnikom zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

 

Prirejeno po navodilih UKC Ljubljana

 

preventivni programi