• Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

STOP covid 

Obveščamo vas, da je vstop v objekte zdravstvenega doma in zdravstvenih postaj prepovedan!

Izjema so NAROČENI pacienti.

 

 

SPOŠTOVANI PACIENTI!

Zaradi trenutnega dogajanja po svetu in v Sloveniji, naprošamo za upoštevanje naslednjih navodil.

Pomembno je omejiti širjenje okužbe s koronavirusom. Poleg splošnih pravil higienskega režima je potrebno NUJNO upoštevati, da v kolikor ste bolni, NE VSTOPATE v čakalnico in ambulanto, ampak se prej po telefonu posvetujete z vašim osebnim ali dežurnim zdravnikom. Naprošamo tudi, da administrativne zadeve (naročanje receptov, napotnic, bolniških staležev, itd.) uredite preko telefona ali preko e-pošte. Prosimo, da SE DRŽITE URE NAROČANJA, čeprav se zavedamo, da zaradi drugih obveznosti osebja v ambulanti, večkrat vi čakate nas.

NAMEN UKREPA JE ZMANJŠATI ŠTEVILO LJUDI V ČAKALNICAH TER OMEJITI ZADRŽEVANJE MOREBITNIH OKUŽENIH IN KONTAKTOV!

Ne pozabite, da so pacienti s kroničnimi boleznimi in starostniki najbolj krhki skupini glede umrljivosti zaradi okužb, ne samo s koronavirusom, ampak tudi zaradi drugih nalezljivih bolezni. Zelo pomembno je, da ne pozabite na pomen umivanja oz. razkuževanja rok.

Le s pravo mero previdnosti in preventive lahko zagotovimo varne obravnave za vse, ki to potrebujejo!​

Petra Kokoravec, dr. med., spec. druž. med.
direktorica ZD Nova Gorica

___________________________________________________________________________________________________

 

V kolikor ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z osebo, ki ima postavljen sum ali potrjeno okužbo s koronavirusom, ali imate povišano telesno temperaturo (enako ali višjo od 37 stopinj Celzija), ste nahodni, kašljate, imate bolečine v grlu/žrelu, bolečine v mišicah, prebavne težave (bruhanje drisko), ali ste bili v stiku z osebo, ki ima takšne težave, pred vstopom v zdravstveni dom, POKLIČITE SVOJEGA IZBRANEGA ZDRAVNIKA IN POČAKAJTE NADALJNJA NAVODILA ZDRAVSTVENEGA OSEBJA.​

Prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopate v ustanovo in ostanete doma!
Izogibajte se stiku z ostalimi ljudmi in tako preprečite možnost širjenja okužbe.

V primeru potrebe po nujni medicinski pomoči pokličite na številko 112.

 

Potrebujete pomoč v EU? Pokličite 112!

datum: 11.02.2020

kategorija: Novice

Danes, 11. februarja je mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112.

112 je enotna evropska številka za klic v sili na katero lahko brezplačno pokličete v katerikoli od 27 držav Evropske unije in tudi v nekaterih državah izven EU (Velika Britanija, Švica, Rusija, Srbija, Turčija, Severna Makedonija, itd.).  

V večini držav članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, številka 112 deluje skupaj z drugimi nacionalnimi številkami za klic v sili. V Sloveniji je številka za nujni klic tudi številka Operativno-komunikacijskih centrov policijskih uprav 113. Na številko lahko brezplačno pokličete z vsakega stacionarnega ali mobilnega telefona, v primeru, da potrebujete nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev ali policije, veterinarsko pomoč, ali pomoč gorskih, jamarskih ter drugih reševalnih enot.   

 

112 SOS  

 

Kako poteka klic v sili?

- Posebej izurjen klicni operater bo sprejel vaš klic na 112 ob katerikoli uri v dnevu. 

- Ob klicu na številko 112 operater samodejno pridobi podatke o telefonski številki in lokaciji kličočega.

- Operater na urgentni klic odgovori v nacionalnem jeziku, po potrebi pa tudi v mednarodnem (npr. angleškem). 

- Operater se bo nato na vašo zahtevo odzval direktno ali pa bo zahtevo prevezal na ustrezno nacionalno urgentno službo, ki bo ustrezno ukrepala.    

 

Z vseh mobilnih telefonov GSM je mogoče poslati tudi besedilni klic v sili (SMS). V sporočilu, ki ga pošiljatelj pošlje na 112, se zapiše kaj se je zgodilo in kakšno vrsto pomoči se potrebuje. Besedilni klic v sili 112 je namenjen predvsem gluhim in naglušnim ljudem.     

Najbrž se sprašujete zakaj je Evropska komisija leta 2009 za mednarodni dan evropske številke 112 določila ravno 11. februar? Če temu datumu odstranite ločila, ni potrebno veliko truda, da opazite, da se v zapisu 11.2. skriva številka 112.     

 

Nina Bizjak, mag. komunikologije       

preventivni programi