Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Potrebujete pomoč v EU? Pokličite 112!

datum: 11.02.2020

kategorija: Novice

Danes, 11. februarja je mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112.

112 je enotna evropska številka za klic v sili na katero lahko brezplačno pokličete v katerikoli od 27 držav Evropske unije in tudi v nekaterih državah izven EU (Velika Britanija, Švica, Rusija, Srbija, Turčija, Severna Makedonija, itd.).  

V večini držav članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, številka 112 deluje skupaj z drugimi nacionalnimi številkami za klic v sili. V Sloveniji je številka za nujni klic tudi številka Operativno-komunikacijskih centrov policijskih uprav 113. Na številko lahko brezplačno pokličete z vsakega stacionarnega ali mobilnega telefona, v primeru, da potrebujete nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev ali policije, veterinarsko pomoč, ali pomoč gorskih, jamarskih ter drugih reševalnih enot.   

 

112 SOS  

 

Kako poteka klic v sili?

- Posebej izurjen klicni operater bo sprejel vaš klic na 112 ob katerikoli uri v dnevu. 

- Ob klicu na številko 112 operater samodejno pridobi podatke o telefonski številki in lokaciji kličočega.

- Operater na urgentni klic odgovori v nacionalnem jeziku, po potrebi pa tudi v mednarodnem (npr. angleškem). 

- Operater se bo nato na vašo zahtevo odzval direktno ali pa bo zahtevo prevezal na ustrezno nacionalno urgentno službo, ki bo ustrezno ukrepala.    

 

Z vseh mobilnih telefonov GSM je mogoče poslati tudi besedilni klic v sili (SMS). V sporočilu, ki ga pošiljatelj pošlje na 112, se zapiše kaj se je zgodilo in kakšno vrsto pomoči se potrebuje. Besedilni klic v sili 112 je namenjen predvsem gluhim in naglušnim ljudem.     

Najbrž se sprašujete zakaj je Evropska komisija leta 2009 za mednarodni dan evropske številke 112 določila ravno 11. februar? Če temu datumu odstranite ločila, ni potrebno veliko truda, da opazite, da se v zapisu 11.2. skriva številka 112.     

 

Nina Bizjak, mag. komunikologije       

preventivni programi