Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Najučinkovitejša metoda za opustitev tobaka je organizirana oblika pomoči

datum: 31.01.2020

kategorija: Novice

Opustite kajenje s pomočjo strokovnjakov ZD Nova Gorica.
31. januar – Mednarodni dan boja proti kajenju.

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni, ki so pogosto neposredni vzrok za smrt kadilcev. Kajenje tobaka je v Sloveniji med dejavniki, ki najbolj ogrožajo naše zdravje, eden najbolj preprečljivih. Prve koristne učinke opustitve kajenja lahko opazite že po nekaj minutah - že po 20 minutah se namreč srčni utrip povrne v normalne vrednosti, krvni tlak pa se zniža. Po dveh dneh pa boste pričeli opažati tudi prve bolj »opazne« znake opustitve, opazili boste naprimer, da sta se vam drastično izboljšala sposobnost vonjanja in okušanja.

Kot najučinkovitejše metode pri večini kadilcev se je izkazala organizirana oblika pomoči, to pomeni, da se je posameznik kadilec vključil v skupinsko ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja.

Izvajalka svetovanja za opuščanje kajenja v ZD Nova Gorica je profesorica zdravstvene vzgoje, Tanja Makarovič, projekt pa se izvaja tudi v Centru za krepitev zdravja Ajdovščina in Zdravstveno vzgojnem centru Tolmin.

 »Program pomoč pri opuščanju kajenja je namenjen vsem aktivnim kadilcem, ki bi želeli dokončno prenehati ali zgolj zmanjšati število prižganih cigaret. V delavnici opuščanje kajenja, skozi 6 srečanj, sledimo procesu spreminjanja vedenja. Pot spreminjanja pogosto ni najlažja. Kadilec naj bi kratkoročne koristi občutek udobja (kajenje) zamenjal za dolgoročne spremembe kot so boljše zdravje, manjša zadihanost, boljša kondicija. Posameznik se lahko odloči, da obiskuje skupinska ali individualna srečanja,« o programu pravi izvajalka Tanja Makarovič.

 

In kaj o skupinskem svetovanju za opuščanje kajenja v ZD Nova Gorica meni uspešen udeleženec?

 

1. Zakaj ste se odločil za delavnico kajenje?

Odločitev za delavnico kajenja je bila predvsem zaradi zdravja in boljše kvalitete življenja.

2. Kako delavnica pomaga pri opuščanju kajenja?

Delavnica ponuja polno idej, možnosti, ki so v pomoč pri opuščanju kajenja. Pomembno pa je, da vsak posameznik sam s seboj razčisti, da ima nek pogum in iz ponujenih idej poišče ustrezno rešitev, ki je njemu pisana na kožo.

3. Bi priporočil delavnico opuščanja kajenja tudi drugim?

Pravzaprav že to počnem in ljudem priporočam vključitev v program. Jih spodbujam, da se to splača.

 

Sprejmite koristno odločitev za svoje zdravje in opustite kajenje že danes! Pokličite na 05 33 83 289 (Tanja Makarovič).

 

Nina Bizjak, mag. komunikologije

 

 

preventivni programi