Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Slovenija, na dobri poti, da bo kot prva država v Evropi uspela eliminirati raka na materničnem vratu – severnoprimorska regija v primerjavi z drugimi še posebej izstopa.

datum: 22.01.2020

kategorija: Novice

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka, seveda z rednim koriščenjem preventivnih javnozdravstvenih storitev.

 

Zmanjševanje pojavnosti raka na materničnem vratu , visoka udeležba v programu ZORA in povečevanje precepljenosti proti HPV v zadnjih letih nedvomno kažejo, da je Slovenija na dobri poti, da bo kot prva država v Evropi uspela eliminirati to vrsto raka. Goriška v primerjavi z drugimi regijami še posebej izstopa. »Goriška s celotno severnoprimorsko regijo je predel Slovenije, kjer je pojavnost raka na materničnem vratu najnižja. Zahvala gre vsem ginekološkim timom, ki od samega začetka uvajanja programa ZORA skrbno in sistematično vabijo ženske na redne preventivne ginekološke preglede. Tudi delež odzvanih žensk je najvišji v Sloveniji,« pojansnjuje specialistka ginekologije ZD Nova Gorica, Lara Beseničar Pregelj in s tem hkrati tudi potrjuje visoko ozaveščenost prebivalcev severnoprimorske regije o pomembnosti te bolezni in njihovo zavedno skrb za lastno zdravje.

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka, seveda z rednim koriščenjem preventivnih javnozdravstvenih storitev. Namreč, ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna. Zaradi kar dveh načinov preventive je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2018 pozvala k boju za eliminacijo RMV. »Eliminacija raka pomeni, da ženske za to obliko raka sploh ne bi več zbolevale. To lahko dosežemo le s kombinacijo primarne preventive (cepljenje deklic in dečkov proti HPV) in sekundarne preventive (jemanje brisov materničnega vratu in ukrepanje ob zgodnjih ozdravljivih predrakavih spremembah),« še dodaja Beseničar Pregljeva.

Ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, katerega pomen je ozaveščanje o pomembnosti rednih presejalnih pregledov in cepljenja za HPV, pozivamo vse ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri osebnem ginekologu vsake tri leta in k odločitvi za cepljenje proti HPV.

 

Vir: NIJZ. 2020. 20. - 26. januar 2020: Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu.

 

Nina Bizjak, mag. komunikologije

preventivni programi