• Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

OPOZORILO

Gripa

V času epidemije svetujemo, da se izogibate množičnih prireditev, prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, uživate zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vitamina C in skrbite za svojo fizično in psihično kondicijo.

Slovenija, na dobri poti, da bo kot prva država v Evropi uspela eliminirati raka na materničnem vratu – Severnoprimorska regija v primerjavi z drugimi še posebej izstopa.

datum: 22.01.2020

kategorija: Novice

S ponedeljkom, 20. januarja, se je pričel evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, katerega pomen je ozaveščanje o pomembnosti rednih presejalnih pregledov in cepljenja za HPV.

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka, seveda z rednim izkoriščanjem preventivnih javnozdravstvenih storitev. Namreč, ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna. Zaradi kar dveh načinov preventive je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2018 pozvala k boju za eliminacijo RMV (NIJZ).

Specialistka ginekologije ZD Nova Gorica, Lara Beseničar - Pregelj pojasnjuje: »Eliminacija raka pomeni, da ženske za to obliko raka sploh ne bi več zbolevale. To lahko dosežemo le s kombinacijo primarne preventive (cepljenje deklic in dečkov proti HPV) in sekundarne preventive (jemanje brisov materničnega vratu in ukrepanje ob zgodnjih ozdravljivih predrakavih spremembah).«

Zmanjševanje pojavnosti RMV, visoka udeležba v programu ZORA in povečevanje precepljenosti proti HPV v zadnjih letih nedvomno kažejo, da je Slovenija na dobri poti, da bo kot prva država v Evropi uspela eliminirati to vrsto raka (NIJZ 2020). Goriška v primerjavi z drugimi regijami še posebej izstopa. »Goriška s celotno severnoprimorsko regijo je predel Slovenije, kjer je pojavnost raka na materničnem vratu najnižja. Zahvala gre vsem ginekološkim timom, ki od samega začetka uvajanja programa ZORA skrbno in sistematično vabijo ženske na redne preventivne ginekološke preglede. Tudi delež odzvanih žensk je najvišji v Sloveniji,« še dodaja Beseničar - Pregeljeva in s tem hkrati tudi potrjuje visoko ozaveščenost prebivalcev severnoprimorske regije o pomembnosti te bolezni in njihovo zavedno skrb za lastno zdravje.

Vir: NIJZ. 2020. 20. - 26. januar 2020: Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu.

 

Nina Bizjak, mag. komunikologije

preventivni programi