Skoči na vsebino
  • Zdravstveni dom Nova Gorica: 05 338 32 00

  • Klic v sili: 112

  • Nujna medicinska pomoč: 05 330 11 17

Za svoje duševno zdravje je dobro skrbeti ne le danes, ampak vsak dan, vse življenje

datum: 12.10.2020

kategorija: Novice

10. oktober - Svetovni dan duševnega zdravja. Vodilna tema letošnjega dne je ''Duševno zdravje za vse. Večja naložba – večja dostopnost. Vsakomur, vsepovsod.''

10. oktobra že od leta 1992 obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja. Namen tega dne je ozaveščanje in izobraževanje ljudi o duševnih boleznih, izzivih na področju duševnega zdravja, pa tudi spodbujanje oblasti k ukrepanju in ustvarjanje trajnih sprememb na tem področju. Je pa to tudi dan, ko se združimo, spodbujamo k nudenju oz. iskanju pomoči in govorimo o tem, kako se počutimo.

Kot to velja za osnovno opredelitev zdravja, tudi duševno zdravje pomeni mnogo več kot le odsotnost duševne bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija je duševno zdravje opredelila kot stanje dobrega počutja, v katerem ima posameznik pozitiven odnos do sebe in drugih, razvija svoje sposobnosti, se uspešno spoprijema z izzivi in težavami vsakdanjega življenja, produktivno dela in prispeva v svojo skupnost ter ustvarja in vzdržuje zadovoljujoče medosebne odnose. To posamezniku omogoča zadovoljstvo in uspešnost v poklicnem, družbenem in zasebnem življenju.

Letošnje leto je ta dan morda še toliko bolj pomemben. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da  je bilo letošnje leto težko za vse. Virus covid-19 je pomembno preoblikoval svet, kakršnega smo poznali do sedaj. Pravzaprav je pandemija koronavirusa globoko zarezala v praktično vsa področja naših življenj. Že sedaj je zaznati, da te vsakodnevne spremembe in sprejemanje nove realnosti pomembno vplivajo na počutje in duševno zdravje celotnega prebivalstva. Vodilni s področja duševnega zdravja tako opozarjajo, da bodo posledice letošnjega leta še dolgo opazne, med drugim tudi v duševnem zdravju. Pričakovati je, da bodo potrebe po psihosocialni podpori v prihajajočih mesecih in letih bistveno narasle. Pozivajo, da je potrebno ukrepati sedaj, če želimo čim bolj zmanjšati negativne posledice.

Vlaganje v duševno zdravje na nacionalni in internacionalni ravni se v tem času tako zdi bolj pomembno kot kdajkoli. Zato je letos Svetovna zdravstvena organizacija za osrednje geslo Svetovnega dneva duševnega zdravja izbrala ''Duševno zdravje za vse. Večja naložba – večja dostopnost. Vsakomur, vsepovsod.'' Geslo poziva k večjim investicijam na področju duševnega zdravja, saj se bomo lahko le tako učinkovito soočili z vse pogostejšimi duševnimi težavami. Le na ta način se bo namreč doseglo dostopnost do kvalitetnih storitev s področja duševnega zdravja za slehernega posameznika, ne le za peščico.

Velja pa si zapomniti, da je za svoje duševno zdravje dobro skrbeti ne le danes, ampak vsak dan, vse življenje. Kot poudarjajo psihologi, ga lahko vzdržujemo z vsakodnevnim gibanjem, zdravo prehrano, kvalitetnim spancem, prijetnimi aktivnostmi, tehnikami sproščanja, ohranjanjem kakovostnih odnosov z drugimi, pa tudi tako, da pomagamo drugim.

 

Skupnostna psihiatrična obravnava ZD Nova Gorica

 

sv.dan duševnega zdravja

preventivni programi